Hampaiden valkaisun hyödyt ja haitat

Hampaat voivat värjäytyä ja tummua monesta eri syystä. Tupakoinnin ja puutteellisen hammashoidon lisäksi myös monet ruuat ja juomat tummentavat hampaita. Hampaiden tummumista aiheuttavat esimerkiksi kahvi, tee, viinit ja virvoitusjuomat. Myös mustikka, punajuuri ja granaattiomena voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymiä. Onneksi tummuneisiin hampaisiin on olemassa hoitokeinoja. Hampaiden valkaisu on näkyvä esteettinen toimenpide, jolla saa ilmeeseen hetkessä kirkkautta. Erityisesti hammaslääkäreiden tekemät valkaisut ovat tehokkaita ja niillä saadaan näkyvä muutos aikaiseksi. Tavoitteena on kuitenkin luonnollinen lopputulos, joten liian dramaattista muutosta ei kannata pelätä. Parhaimmillaan saavutettu lopputulos kestää useita vuosia. Hampaiden valkaisu onkin yleistynyt suomalaisten keskuudessa viime vuosina, ja naisten lisäksi hampaitaan valkaisevat yhä enenevässä määrin myös miehet.

Hampaiden valkaisu sopii monille. Henkilön tulee kuitenkin olla täysi-ikäinen eikä valkaisu sovellu raskaana oleville tai imettäville naisille. Esteeksi voi muodostua myös se, että hampaiden etupuolella on paljon paikkoja, reikiä, siltoja tai kruunuja. Koska esimerkiksi hampaiden paikat säilyttävät oman värinsä muun hampaan valkaistuessa, tulee tällaisia hampaita valkaistaessa hampaan väristä helposti epätasainen. Jotta tuloksesta tulisi hyvä, tulee hampaan paikat vaihtaa vaaleammiksi. Sen varmistamiseksi, että hampaiden valkaisu soveltuu itselle, kannattaa konsultoida hammaslääkäriä. Hampaiden valkaisua suunnittelevan tulisi varata ensimmäiseksi aika hammaslääkärille ja keskustella hänen kanssaan valkaisumenetelmistä. Hammaslääkäri tarkastaa, että hampaat, suun limakalvot ja ikenet ovat kunnossa.

Kysy neuvoa

Hammaslääkäri siis tarkistaa, kuinka sinä pidät hampaistasi huolta. Hammaslääkäri osaa neuvoa myös menetelmän valinnassa. Soveltuuko asiakkaalle kotivalkaisu, vastaanotolla tehtävä valkaisu vai kenties näiden yhdistelmä. On hyvä huomioida, että hampaiden valkaisemisen mahdolliset haitat hampaille liittyvät kotivalkaisuun. Hammaslääkärin tekemää valkaisua voi pitää täysin turvallisena. Osa kotivalkaisuun liittyvistä riskeistä liittyy siihen, että käytetty tuote, esimerkiksi netistä ostettu valmiste, on huonolaatuinen. Huonolaatuiset tuotteet voivat vaurioittaa hampaan kiillettä. Osa kotivalkaisun riskeistä liittyy puolestaan valkaisijan tekemiin käyttövirheisiin. Hampaan kiillettä vahingoittaa myös se, jos hampaita valkaistaan kotona liian usein. Liiallisen valkaisun riskinä on, että se itse asiassa lisää hampaiden tummumista!

Esimerkiksi valkaisevat hammastahnat saattavat pitää sisällään hiovia, kiillettä ohentavia aineosia, jotka voivat herkistää hampaat uusille tummentumille. Kotona saakin valkaista hampaita enintään kaksi viikkoa vuodessa. Kotivalkaisuun liittyviä riskejä ovat myös ikenien ja ruokatorven ärsytystilat. Näistä kärsii jopa joka kolmas hampaita kotona valkaiseva. Hammaslääkärien käyttämät tuotteet ovat sen sijaan pH-arvoltaan neutraaleja ja ikenet suojataan geelillä valkaisun ajaksi. Tämän vuoksi hammaslääkärin tekemä valkaisu ei aiheuta ärsytysoireita. Hampaiden kotivalkaisuun liittyviä riskejä voi vähentää kysymällä hammaslääkäriltä neuvoja oikeiden tuotteiden valintaan. Hammaslääkärit osaavat suositella hyviä kotivalmisteita, joiden käyttö on turvallista.

Hampaiden valkaisussa käytetään erilaisia menetelmiä

Hammaslääkärit käyttävät valkaisussa eri menetelmiä ja osaavat arvioida mikä menetelmä sopii asiakkaalle parhaiten. Niin sanotuissa Power Bleaching-valkaisuissa hoitotulos saavutetaan nopeasti ja tulos on näkyvä. Vain kertakäynti riittää hyvän lopputuloksen saamiseksi. Valkaisuaineena käytetään peroksidi-johdannaisia, yleensä vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Näitä tuotteita on käytetty hammashoidossa vuosikymmeniä ja ne ovat turvallisiksi todettuja. Vastaanotolla tehtävän valkaisun lisäksi tulosta voidaan vielä parantaa kotivalkaisukiskoilla. Tällöin asiakas käyttää myös kotona valkaisumuottia, jonka hammaslääkäri on tehnyt asiakkaan hampaista otetun jäljennöksen mukaisesti. Toinen hammaslääkäreiden suosima valkaisuvaihtoehto on geelivalkaisu, joka soveltuu henkilöille, joiden hampaat ovat jo entuudestaan melko vaaleat.

Geelivalkaisun etuna on sen halvempi hinta verrattuna vetyperoksidivalkaisuun ja se, että toimenpide on myös hampaita hoitava. Geelivalkaisu vaatii kuitenkin enemmän aikaa: noin tunnin odottamisen hammaslääkärin tuolissa. Valkaisun jälkeen on myös ehdottomasti vältettävä tupakointia sekä kahvin ja punaviinin juomista. Näitä tuotteita on vältettävä hoidosta riippuen kolmesta tunnista aina kahteen vuorokauteen. Yleisin hampaiden valkaisemisesta seuraava haitta on hampaiden vihlominen valkaisun jälkeen. Vihlominen menee tyypillisesti ohi nopeasti, muutamassa tunnissa tai vuorokaudessa. Vihlomista voi ennaltaehkäistä käyttämällä vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa muutaman viikon ennen toimenpidettä. Myös hammaslääkäreiltä on mahdollista saada vihlontaa estäviä aineita.

Comments are closed.