Ortodontia eli hampaiden oikomishoito

Sanan ortodontia juuret löytyvät kreikankielestä. Orthos tarkoittaa oikomista, odont hammasta. Ortodontia tarkoittaa siis suomennettuna oikomishoitoa. Hampaiden oikomisen lisäksi ortodontiaan liittyy leuan kasvun ja purennan ohjaaminen. Ortodontian historia on ollut vahvasti yhteydessä hammaslääketieteen historian kanssa. Amerikkalaisen ortodontistiliiton mukaan arkeologit ovat löytäneet kaivauksissa merkkejä muinaisista hampaista, joiden ympärille on kierretty metallilankaa. Ensimmäiset tiedot oikomishoidosta löytyy 1700-luvun Ranskasta, joka oli ranskalaisen hymyn valtakautta. Hammaslääketieteen isänä pidetty Pierre Fauchard julkaisi hammaskirurgiaa koskevan teoksen. Siinä kuvailtiin hampaat ja niiden toiminnot sekä hammassairaudet ja niiden hoitokeinot ja myös ensimmäistä kertaa oikomishoitoa.

Kauniin hymyn tavoittelu

Kirjan tietojen perusteella ihmisille alettiin valmistaa proteeseja ja hymyjä kaunistettiin oikomishoidolla. Ranskalaisia hammaslääkäreitä kutsuttiin jopa ulkomaille oikomaan ylimystön hampaita. Kuuluisin ajan oikomishoitoa tarvitseva potilas oli Itävallan keisarinna Maria Theresan tytär Maria-Antoinette. Oikomishoito, hammaslääketiede ja ranskalainen hymy kuolivat eurooppalaisten kapinoidessa ja teloittaessa ylimystön edustajia giljotiineissa. Hammaslääketieteen kehitys siirtyi Amerikkaan, jonne se on jäänyt siitä lähtien. Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen ortodontiaan erikoistunut hammaslääkäri oli Carin Johansson. Hän matkusti 1900-luvun alussa Amerikkaan amerikkalaisen oppi-isän Edward H. Anglen kouluun oppimaan alaa. Hänen aktiiviuransa kesti 40 vuotta, mikä on poikkeuksellista.

Nykyinen ortodontia perustuu suurelta osalta edelleen amerikkalaisen Edward H. Anglen periaatteisiin. Sadan vuoden aikana ainoastaan välineet ovat muuttuneet paremmiksi. Nykylaitteilla hallitaan paremmin oikomishoitoon tarvittavaa voimaa ja eri suuntia. Ainoa ero Anglen oppeihin on hampaiden poistaminen. Angle nimittäin väitti, että hampaita ei pitäisi koskaan poistaa. Nykyaikana tämä teoria on osoitettu vääräksi ja hampaiden poiston on todettu olevan joissain tilanteissa jopa suositeltavaa. Nykyteknologialla ja tiedolla oikomishoidolla voidaan saada erinomaisia tuloksia aikaan. Potilas voi halutessaan käydä hakemassa täydelliset hampaat Las Vegasista. Maasta, joka on hammaslääketieteen kehityksessä edelleen maailman kärkimaita.

Nykypäivänä oikomishoitoa voidaan tehdä kaikenikäisille, mutta otollisin ikä on 9-12 ikävuoden välissä. Hoidossa käytetään kiinteitä tai irrotettavia oikomiskojeita. Kiinteät oikomiskojeet kiinnitetään hampaan pintaan kiinnikkeillä tai metallirenkailla. Kiinnikkeisiin kiinnitetään kaarilanka ja kaarilankaan kumilenkkejä tai jousia. Irrotettava oikomiskoje on yleensä muovia ja siinä on metallipinteet, joiden avulla se pysyy paikoillaan. Hoidon mukaan sitä pidetään kokopäiväisesti tai vain iltaisin ja öisin. Iltaisin käytettävien oikomiskojeiden tarkoitus on lapsilla ohjata leukojen kasvua oikeaan suuntaan. Oikomishoitoa seuraa aina ylläpitovaihe, jonka aikana pyritään säilyttämään oikomishoidon tulokset. Tällöin voidaan käyttää hampaiden taakse kiinnitettävää tukilankaa tai irrotettavaa muovilevyä.

Ortodontian trendit ja uudet hoitomuodot

Nykyään yhä useampi aikuinen hakeutuu ortodontin vastaanotolle. Joskus päätöksen takana ovat terveydelliset syyt, kuten kipeät leuat tai vaikea purenta, mutta useimmin syyt ovat esteettiset. Suora hammasrivistö parantaa ensivaikutelmaa ja ulkonäköä. Oikomishoidossa on heitetty hyvästit entisille rautaisille hammasraudoille. Hammasraudat ovat nykyään tehty mahdollisimman huomaamattomiksi. Vaihtoehtona on jopa posliiniset, kultaiset tai timanttiset raudat. Suosituimmat ovat kuitenkin näkymättömät vaihtoehdot eli läpinäkyvät tai hampaanväriset kiinnikkeet. Amerikassa hammasrautojen kiinnikkeet voivat olla esimerkiksi sydämen tai tähden muotoisia ja niihin voi istuttaa timantteja sekä muita kiiltäviä kiviä. Tulevaisuuden trendi on siis yksilölliset hammasraudat, jotka saavat näkyä.

Uusi ja moderni tekniikka hampaiden oikomiseen on Invisalign-kuoret. Se tarkoittaa ohuilla muovisilla muovikalvoilla toteutettavaa oikomismenetelmää. Kalvot valmistetaan jokaista potilasta varten mittatilaustyönä. Kalvot vaihdetaan kahden viikon välein. Kalvoja pidetään suussa päivittäin noin 20- 22 tunnin ajan. Ne ovat huomaamattomat. Aikuisille on neljän etuhampaan asennon korjaamista varten kehitetty irrotettava Inman Aligner-oikomiskoje. Hampaiden etu- ja takaosaan asennetaan muoviset levyt, jotka liikkuvat jousien voimalla. Hoito kestää noin 6-18 viikkoa, jonka aikana kojetta säädellään ortodontin vastaanotolla 4-8 viikon välein. Kojetta pitää käyttää 18-20 tuntia päivässä halutun tuloksen saamiseksi.

Kommentarer är stängda.